Over mij

Carmen Cools, Zijnsgewijs, mindfulnesstraining en natuurcoaching

Ik werkte ruim 10 jaar als neuropsycholoog en mindfulnesstrainer in de gezondheidszorg toen ik in 2014 besloot om mijn baan op te zeggen. Omdat ik al lange tijd 'iets' miste, maar niet precies wist wat dat was en er ook maar niet achter kwam. Wel voelde ik dat ik meer in de natuur wilde zijn, minder beperkt wilde worden door bureaucratie en meer voor anderen wilde kunnen betekenen. 

 

Ik richtte me aanvankelijk op het opzetten van een gemeenschappelijke moestuin en het organiseren van allerlei cursussen op het gebied van natuurlijk leven en tuinieren. Ik was veel buiten, letterlijk met mijn handen in de aarde. Al snel ontstond er veel meer focus en helderheid in mijn leven. Ik voelde steeds beter wat ik wel en niet wilde. Toen de opleiding tot natuurcoach op mijn pad kwam, wist ik gelijk dat daarmee alles op zijn plek viel.

 

Al mijn hele leven heb ik een passie voor het ontwikkelen van wijsheid en het doorgronden van de menselijke geest. Ook trek ik al mijn hele leven naar de natuur vanwege het gevoel dat daar alles klopt, dat dingen rustiger en helderder worden zodat ik weer opgeladen verder kan. Inmiddels weet ik dat er ook wetenschappelijk veel bekend is over de effecten van de natuur op onze hersenen en op ons mentale welbevinden. 

 

In mijn werk combineer ik deze kennis, inzichten en methodieken tot een krachtig concept. Mijn manier van werken kenmerkt zich door een grote mate van 'stilstaan' bij wat er is. Dat klinkt niet logisch, omdat we juist van onze problemen af willen komen. Maar met onze oplossingsgerichte acties gebruiken we helaas slechts een beperkt deel van onze mentale vermogens.

 

Wanneer je ergens mee zit, heb je waarschijnlijk wel eens gemerkt dat je met je gedachten in kringetjes ronddwaalt. Steeds dezelfde gedachten vormen platgetreden paden in je brein, die geen nieuwe inzichten opleveren. In het Engels wordt wel eens gezegd: 'I can't wrap my mind around it'. Het probleem is dat we sommige dingen niet uitsluitend met onze gedachten kunnen oplossen. Daarom moeten we die platgetreden gedachtenpaden soms even links laten liggen en onze aandacht eerst richten op het hier en nu.

 

In de natuur gebeurt dit bijna automatisch. Door dit type aandacht (mindfulness) worden in onze hersenen ook andere verbindingen geactiveerd. Op die manier maken we gebruik van ons volledige mentale vermogen. Zo kunnen we erachter komen wat we diep van binnen nou eigenlijk willen, en hoe we de obstakels daarnaartoe kunnen overwinnen. 

 

Zijnsgewijs wordt de weg helder. En hoe helderder je weg, hoe meer je kunt genieten van je levensreis.

"De enige manier om te komen waar je wilt zijn, is te zijn waar je bent." - Anna Vali, psychiater.

(O ja, en verder over mij: ik woon samen met mijn man en zoontje, onze hond en twee katten. In onze achtertuin scharrelen twee kippen onder een vijgenboom en in onze voortuin groeien in de zomer de heerlijkste frambozen, wijnbessen en kruisbessen, die ik altijd graag laat proeven aan iedereen die op bezoek komt. Ik hou van kamperen in de natuur, samenscholen met andere moeders en hun kinderen, luieren in de zon, bellenblazen, lezen, lekker en gezond eten, en van lange boswandelingen met vriendinnen. In mijn blog kun je lezen wat mij nog meer bezighoudt.)