Introvert of hoogsensitief?

Nu ik de cursus 'Het introverte brein als kracht' weer geef, hoor ik het mezelf weer geregeld zeggen: 'Er is een grote overlap tussen introversie en hoogsensitiviteit'.

 

Het wordt wel eens tijd voor een blog over dat onderwerp, dacht ik vanmorgen. Maar tot nu toe zat me daarbij iets in de weg.

 

Weet je wat het is: hoe dieper je de wetenschappelijke literatuur induikt (wat ik doe als ik iets echt wil snappen), hoe meer vraagtekens er vaak ontstaan. Deels omdat wetenschappers het lang niet altijd eens zijn met elkaar, deels ook omdat de natuur niet aan hokjes en labels doet. Zoals vaak in het leven, bestaan er ook op dit gebied geen eenduidige antwoorden. En dat vind ik vervelend. Ik wil graag dat mijn uitspraken helemaal kloppen. (Dat schijnt overigens typisch te zijn voor introverten, en de reden dat introverten meestal niet de snelste zijn met hun opmerkingen. Eerst wikken en wegen ze nog wat, halen ze info op uit de verste hoeken van hun brein, brengen nog wat nuances aan, net zolang totdat ze voelen dat het 'klopt' wat ze willen zeggen. En áls ze dan iets zeggen...;-)).

 

Maar daarnaast vind ik labels ook maar beperkt zinvol. Verderop in deze blog ga ik daar dieper op in.

 

Natuurlijk valt er best iets te zeggen over de overeenkomsten en verschillen tussen introversie en hoogsensitiviteit.

 

In het kort: een introvert haalt haar energie over het algemeen uit interne bronnen (gedachten, reflecties, dagdromen, …), heeft rust nodig om dat te kunnen doen, is daarom graag op zichzelf en verwerkt informatie dan op een dieper niveau. Een extravert krijgt daarentegen energie uit externe bronnen zoals sociale contacten, en door de dopamine die hij dan aanmaakt voelt hij zich weliswaar zelfverzekerd en energiek, maar wordt zijn informatieverwerking oppervlakkiger.

 

Een hoogsensitief persoon heeft 'gewoon' een gevoelig zenuwstelsel, verwerkt prikkels diepgaander en heeft daardoor vaak ook behoefte aan veel rust. Hier zie je al de overlap met introversie. En toch kun je hoogsensitief èn extravert zijn. En wat ook kan: dat je introvert gedrag gaat vertonen in reactie op de overprikkeling die nogal eens een gevolg is van hoogsensitiviteit. 

 

Zo zie je maar dat labels je niet per se verder brengen. Labels kunnen best zinvol als je je herkent in de beschrijving van die eigenschap. Het helpt je om je eigen gedrag of gevoelens te begrijpen en het is ook fijn om te weten dat je daarin niet de enige bent. En daarvoor mag je het label kiezen dat het meest kloppend voelt. Het is geen hogere wiskunde.

 

Maar zo'n label is eigenlijk een startpunt, en geen eindpunt. Het is een uitnodiging om te gaan kijken hoe je van jouw gevoeligheid geen valkuil maar een kracht kunt maken (een kracht die we in de wereld hard nodig hebben!). En hoe je dat doet, is voor elke gevoeligerd (introvert en/of hoogsensitief) weer anders.

 

Mijn cliënten zijn gevoelige vrouwen die zich niet achter zo'n label willen verstoppen, maar voelen dat ze klaar zijn met het aanpassen aan de drukke, snelle, extraverte norm. Ze willen 'uit de kast komen' en durven te gaan staan voor wie ze ècht zijn. Ze verlangen naar meer essentie en echtheid. Ze willen een leven leiden dat bij hen past en waarin ze tot bloei kunnen komen. Geen ruis meer, maar ruimte. Geen geploeter meer, maar flow. Geen overleven, maar voluit leven.

 

Ze verlangen naar een leven waarin hun gevoeligheid een kracht kan zijn. Een verrijking voor henzelf en hun omgeving. 

 

Dat proces aangaan vraagt om moed en kwetsbaarheid, en een label kan daarbij een fijn houvast zijn.

 

En naarmate dat proces vordert, heb je misschien wel steeds minder behoefte om jezelf een label op te plakken. Op een gegeven moment kan het zelfs zijn dat het eerder als beperkend voelt. Alsof je jezelf in een hokje stopt.

 

Ik nodig je heel graag uit om je gevoeligheid te gaan omarmen en ermee 'uit de kast te komen': om te gaan staan voor wie je ècht bent. Als een label (welke dan ook) je daarbij helpt, maak daar dan zeker gebruik van. De wereld wacht op je.

 

(O ja, en kun je wel wat coaching gebruiken bij dit proces? Ik loop heel graag -letterlijk en figuurlijk- een stukje met je mee tijdens een natuurcoachingstraject.)

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Anne te Boekhorst (zondag, 13 december 2020 16:23)

    Geen geploeter meer en lekker uit die kast. Dat is wel gelukt dankzij jouw hulp. Ik kreeg laatst weer een lieve reaktie op ons boek 'MS uitgeschakeld?!'. Ze zei dat ik mij kon gaan bezinnen om nog een boek te gaan schrijven, omdat het zo goed leesbaar was - ondanks het gevoelige ervaringsverhaal en de kwetsbaarheid. Ik heb geantwoord, dat die mooie zinnen van jou kwamen! Ik denk dat JIJ aan de beurt bent om jouw boek te gaan schrijven....Ik ben je nog elke dag dankbaar dat je mijn vriendin bent en zo met volledige aandacht er kan zijn als we samen zijn. Liefs van een extraverte hoogsensitieve vriendin for life xxx.