Dit is waarom we zo vaak vastzitten...

Steeds weer zie ik het bij mijn cliënten. Ze zijn zich er niet of nauwelijks van bewust, maar het is zo essentieel voor het probleem waarmee ze zitten.

 

Eerder schreef ik er al over (bijvoorbeeld hier en hier), maar ik doe het nog eens. Omdat ik zo graag wil dat je het beseft. En dat je niet te snel denkt dat het niet op jou van toepassing is. Omdat ik geef om jouw geluk, maar ook omdat de wereld jou nodig heeft om te gaan doen waarvoor je hier bent.

 

Waar het om gaat? Eerst even dit: ken je die metafoor van die kikker in heet water? Als je een kikker in heet water gooit, springt 'ie eruit. Maar als je hem in koud water zet, en dat water langzaam verhit, zou hij blijven zitten totdat 'ie doodgaat. Omdat hij niet registreert dat het water te warm wordt.

 

Zo is het ook met ons. Het warme water staat voor de voortdurende stress waarin we vaak leven, en waarvan we ons vaak niet bewust zijn. Het lijkt wel normaal om voortdurend druk te zijn, nieuwe problemen te moeten tackelen en maar dóór te gaan. Maar het ís niet normaal. Laat dit eens tot je doordringen. Dat beeld van die kikker in dat veel te warme water...

 

De natuurlijke uitgangstoestand van ons lichaam is de ontspannen toestand van 'rest and digest': we rusten uit van inspanningen, verteren ons voedsel en onze ervaringen, en vullen onze fysieke en mentale reserves aan. In deze toestand, en alleen in deze toestand (!), kunnen we de mentale en fysieke butsen en slijtage herstellen die 'leven' nu eenmaal soms met zich meebrengt.

 

Maar wanneer lichaam of geest onder stress staan, wat in onze maatschappij zo ongeveer voortdurend het geval is (denk aan de nooit eindigende to-do-lijsten en negatieve berichten in het nieuws), raken we in een andere toestand. Ons lichaam maakt zich dan, vaak onbewust, gereed voor actie. Onze bloeddruk stijgt, we spannen onze spieren meer aan, onze ademhaling wordt oppervlakkiger. Maar nog belangrijker is wat er mentaal gebeurt. Met onze aandacht.

 

Daarmee zijn twee dingen aan de hand:

  • Onze 'negativiteitsbias' wordt groter: we ervaren neutrale of licht problematische dingen als groter en bedreigender dan ze in werkelijkheid zijn. Hierdoor creëren we nog meer stress voor onszelf en dreigt een neerwaartse spiraal.

  • We voelen de subtiele signalen uit ons lichaam niet meer. Dat betekent dat we geen gebruik meer kunnen maken van ons innerlijke kompas, onze diepere wijsheid, onze intuïtie. We merken subtiele emoties niet meer op, waardoor die niet meer kunnen dienen als onze wegwijzers.

Wanneer deze stresstoestand lang aanhoudt, ontstaan er steeds meer problemen.

 

We kunnen bijvoorbeeld last krijgen van een heel arsenaal aan lichamelijke of mentale klachten (vermoeidheid, somberheid, slaapproblemen, pijn, concentratieproblemen, verslaving, etc).

Of we krijgen relatieproblemen omdat we niet meer goed emotioneel kunnen afstemmen op de mensen om ons heen.

Maar wat er ook gebeurt, en dat is vaak het geval bij mijn cliënten, is dat we niet meer goed weten/voelen wie we zijn, wat we willen, wat we nodig hebben, en wat ons te doen staat.

 

Nu je begrijpt hoe deze problemen ontstaan, snap je misschien ook wat een belangrijk deel is van de oplossing. Namelijk: ervoor zorgen dat ons lichaam weer kan terugkeren naar die ontspannen toestand, én daar niet voortdurend weer uitschiet.

 

Voor velen van ons (en vooral voor de gevoelige zielen onder ons) vraagt dat training.

Je zult je bewust moeten worden van de mate van stress in je lijf, en moeten weten hoe je je stressniveau naar beneden kunt krijgen. En aangezien onze (onbewuste) gedachten en overtuigingen vaak de grootste stressbron zijn, zul je daar ook iets mee moeten.

 

Dat klinkt misschien als een hele klus, maar tegenwoordig zijn daar gelukkig heel goede en laagdrempelige methoden voor, zoals mindfulnesstraining. Eén van mijn cliënten zei laatst, na afloop van een mindfulnesstraining: 'Dit is één van de beste investeringen die ik ooit in mezelf heb gedaan.'

 

Zo is het. Wie investeert in het omlaag brengen van zijn stressniveau, kan een hoop besparen op bezoeken aan artsen, therapeuten en coaches. En omdat je niet meer steeds in die (onbewuste) overlevingstoestand staat, kan je energie zich richten op andere zaken. Zodat je tot bloei kunt komen: worden wie je bent, met je talenten en vaardigheden optimaal benut. Om van die rijkdom te kunnen genieten en schenken aan de wereld.

 

Lief gevoelig mens, gun jezelf alsjeblieft zo'n investering in jezelf. Juist deze Corona-tijd is daarvoor misschien een goede gelegenheid.

 

Spreekt dit je aan, maar...

 

…vraag je je af of mindfulnesstraining voor jou geschikt is? Neem dan contact met me op, dan denk ik met je mee.

 

… ben je belemmerd op het gebied van tijd? Overweeg dan eens om mee te wandelen met mijn Brein-in-balanswandelingen, bedoeld om terug te keren naar die ontspannen toestand en met een helderder blik te kunnen kijken naar je prioriteiten. De eerste keer is gratis.

 

… ben je belemmerd op het gebied van geld? Wist je dat ik momenteel een speciaal Corona-tarief hanteer?

 

Of je hiermee nu wel of niet aan de slag gaat, en met mij of met iemand anders: ik wens je toe dat je weer mag thuiskomen bij jezelf, in je lichaam, bij je innerlijke kompas. 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0