Wel of geen vakantiegevoel?

Als ik, in deze tijd van het jaar, 's avonds de hond uitlaat, loop ik langs bloeiende kamperfoelie. Ik kan me nog herinneren dat ik de onomschrijflijk heerlijke geur daarvan, die op warme avonden de lucht volledig voor zich inneemt, voor het eerst bewust opmerkte. De plant was aardig groot en had zichzelf omhooggewerkt langs een groen ijzeren hek. Aan de massa oude takken te zien moest ik er al een paar jaar langs zijn gelopen zonder 'm op te merken.

 

Sindsdien sta ik altijd even stil als die geur weer in de lucht hangt, om 'm bewust in me op te nemen. Wat er dan gebeurt, is eigenlijk niets minder dan magie.

 

Plotseling voel ik me alsof ik op vakantie ben. Op nog geen 100 meter van mijn huis. Zoals de lucht gevuld raakt met de geur van de kamperfoelie, word ikzelf gevuld door een gelukzalig, ontspannen en vrij gevoel dat ik associeer met mijn mooiste reizen en vakanties. Daar is geen ontkomen aan. Ik kan niet anders dan ontspannen en glimlachen.

 

En dat gevoel houdt vaak nog een tijdje aan ook. Soms gaat dat vanzelf, soms moet ik mezelf eraan herinneren om 'in het moment' te blijven, en met dezelfde aandacht tijdens de rest van mijn wandeling te genieten van het groen om me heen, de vogelgeluiden, het zonlicht en de schaduwen. Zodat ik het mooie dat er om me heen is, ook echt waarneem. Want als ik niet oplet, denk ik aan andere dingen. Zoals aan wat ik die dag nog moet doen. Einde vakantiegevoel.

 

Voordat ik ruim tien jaar geleden met de beoefening van mindfulness begon, was ik er -zelfs op vakanties- regelmatig niet bij met mijn aandacht. Ik merkte de mooie dingen in mijn leven vaak maar half op. Of slechts heel kortdurend, om vervolgens weer af te dwalen naar andere dingen.

 

Het duurde een tijdje, maar inmiddels heb ik grote delen van mijn tijd het gevoel dat ik vakantie heb. Zonder dat ik daarvoor op vakantie hoef. En terwijl mijn to-do-lijst in de loop der jaren eerder langer dan korter is geworden. Magisch, toch?

 

Ga jij deze zomer op vakantie? Waar en hoe je deze zomer ook doorbrengt, ik hoop dat je erbij bent met je aandacht. Dat je het mooie in je opneemt, en niet steeds in gedachten bezig bent met iets anders. Voor de meeste mensen die ik ken is dat een enorme uitdaging, zoals het ook ooit voor mij was.

 

Zou je er wat meer bij willen zijn met je aandacht? En tegelijkertijd leren hoe je je minder kunt laten meeslepen door de vele gedachten in je hoofd?

 

Ik leer je graag hoe je je aandacht daarin kunt trainen. Zodat jij weer bepaalt waar je met je aandacht bent. Moeilijk is het niet. Het gaat alleen niet helemaal vanzelf. Net zoals je ook niet vanzelf een gespierd lichaam krijgt.

 

Meer info vind je hier. Vanaf september ben je weer van harte welkom.

 

Ik wens je een fantastische zomer!

Reactie schrijven

Commentaren: 0