Jouw natuurlijke groeiproces

Vandaag vieren wij als gezin de vijfde verjaardag van mijn zoon.

Als de dag van gisteren herinner ik me het moment dat ik hem voor het eerst zag. Helemaal naakt, met gestrekte armpjes, en gebalde vuisten. Uit zijn keel een luid protest. Alsof hij het er niet mee eens was dat hij eruit moest. Hij kwam dan ook niet uit zichzelf, maar met hulp van buitenaf. Omdat hij niet langer kon blijven zitten.

 

Sinds die dag maak ik elke dag van dichtbij mee hoe wonderlijk een opgroeiend kind is. Hoe het een weg vindt tussen enerzijds de wens zijn verlangens bevredigd te zien, en anderzijds de wens om pijn en verdriet te vermijden. Met altijd hetzelfde doel voor ogen: groeien.

 

Want zoals iedereen heeft hij de natuurlijke drang om steeds verder te groeien, steeds meer te doen waarvoor hij bestemd is. Om zijn potentieel te manifesteren. Om te ontdekken hoe diep hij kan wortelen en hoe ver hij kan reiken.

 

Toen hij eindelijk zijn eerste woordje 'adoe' (auto) kon zeggen, moesten er meer woordjes komen. Toen hij eindelijk kon lopen, wilde hij na een tijdje rennen. Inmiddels spreekt hij met indrukwekkende volzinnen, klimt hij over balken, en bouwt hij grote legobouwwerken.

 

En nog elke dag groeit hij verder. Zonder daarover na te denken, en met vallen en opstaan. Hij laat zich leiden door een onbekend en ongrijpbaar proces dat zich wenst te voltrekken.

 

Vandaag vier ik ook mijn vijfde verjaardag als moeder. Ook ik groei nog elke dag, met vallen en opstaan. Met momenten van eindeloos geluk, en momenten van vertwijfeling, spijt en onzekerheid. Ze wijzen me de weg. Mijn weg, naar groei.

 

Met de jaren ben ik duidelijker gaan zien hoe deze natuurlijke drang tot groei zich niet alleen in mij en mijn kind, maar overal, en in iedereen om mij heen, wil voltrekken.

 

Ook in jou.

 

Die natuurlijke drang om te groeien spreekt tot je in de vorm van sluimerende verlangens, opstandige boosheid, vermoeidheid, plezier, nieuwsgierigheid, inspiratie, dagdromen.

 

Luister je ernaar? Krijgt het tijd en ruimte van je? Of stop je het weg en maak je jezelf wijs dat je het te druk hebt om je met zulke dingen bezig te houden? Of ben je misschien zelfs bang voor wat er gebeurt als je naar die signalen gaat luisteren?

 

Wie (te lang) zijn eigen groeiproces onderdrukt, krijgt daar de rekening voor gepresenteerd. Er ontstaan somberheid, chronische lichamelijke klachten of een burn-out. Of je voelt je leeg, weet niet goed wie je bent en wat je eigenlijk wilt. Dan leef je maar wat. Regelmatig moe, snel geïrriteerd en chronisch onvervuld. En zo gaat je leven dan van dag tot dag aan je voorbij.

 

Ik weet dit, omdat ik zelf ooit zo leefde. Ik werkte als psycholoog, maar wist eigenlijk niet hoe ik zelf echt moest léven. Ik was meer aan het óverleven. Tot ik op een dag besloot om te gaan luisteren naar wat ik diep van binnen nou eigenlijk wilde. Daar heb ik geen seconde spijt van gehad: sindsdien ervaar ik veel meer flow, moeiteloosheid, energie, zelfvertrouwen, richting en betekenis in mijn leven.

 

De kennis en inzichten die ik op dit gebied heb opgedaan, heb ik kort samengevat in een e-book, in de hoop daarmee anderen te kunnen inspireren. Je kunt het hier gratis downloaden.

 

Ben jij je eigen richting een beetje kwijtgeraakt, voel je dat je iets wezenlijks mist in je leven en wil je daarmee praktisch aan de slag? Ik help je graag! Op mijn site vind je meer info.

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0