Over Sinterklaas en de zin van het leven

Nu het sinterklaasfeest voor de deur staat, zie ik ineens weer het grote verband tussen onze maatschappij en hoe we zelf in elkaar zitten.

 

De reden waarom we allemaal zo druk zijn, en tegelijkertijd vaak zo weinig zin en betekenis vinden in ons leven. Dat we zoveel materiële welvaart hebben, maar tegelijkertijd bij bosjes wankelen en omvallen door stress en burn-out.

 

In deze tijd zie ik nog duidelijker dan anders hoeveel onnodige en waardeloze troep er in de winkels ligt. Troep waarvan je weet dat het al snel kapot gaat, over een jaar in grote getale in kringloopwinkels belandt of jarenlang ongebruikt op zolders zal komen te liggen.

 

Troep die veel energie heeft gekost om geproduceerd te worden en in onze huizen te belanden, en waarvan we ons kunnen afvragen hoeveel gelukkiger we er nou echt van worden.

 

Nou komt 'ie: wat bedrijven doen wanneer ze waardeloze shit creëren, dat doen velen van ons ook in ons leven.

 

We denken dat de dingen waar we zo druk mee zijn, ergens goed voor zijn, dat ze iets toevoegen. Maar eigenlijk verspillen we veel van onze energie aan dingen die alleen maar ruis en stress aan ons leven toevoegen.

 

En de reden zit 'm in iets dat tegelijkertijd heel eenvoudig en heel wezenlijk is: een gebrek aan bezinning.

 

We vragen ons niet af wat we nou eigenlijk ècht waardevol vinden in het leven. We denken dat het produceren van drukte zinvol is, en gelijk staat aan het creëren van waarde.

 

Maar wat nou als het resultaat van veel van onze inspanningen te vergelijken is met die vervuilende, overbodige troep die straks op zolders en in kringloopwinkels belandt?

 

Hoe beter we weten wat we ècht belangrijk en zinvol vinden, hoe beter we NEE kunnen zeggen tegen waardeloze shit – spullen, activiteiten en gewoontes - die alleen maar drukte en stress in ons leven veroorzaken.

 

Hoe meer we ons gaan richten op de dingen waar we ècht blij van worden (waar we ècht ZIN in hebben), hoe zinvoller en waardevoller onze acties – en dus ons leven - worden. Niet alleen voor onszelf, maar ook voor de mensen en de wereld om ons heen.

 

Bezinning is het sleutelwoord.

 

Zoals bedrijven zich zouden mogen bezinnen op de vraag wat de werkelijke waarde (de zin) is van die eindeloze stroom spullen die ze produceren (behalve dat hun aandeelhouders er rijker van worden), zo zouden wij ons ook kunnen bezinnen op de zin van onze eindeloze to-do-lijstjes en onze eindeloze drukte.

 

Nou zijn we helaas niet goed in bezinning. Tot voor kort lieten we ons daarin sturen door religie, maar we zijn er als maatschappij achter gekomen dat we alleen zèlf kunnen bepalen wat de zin van ons leven is, dat niets en niemand anders ons kan vertellen wat goed en zinvol leven is.

 

Alleen hebben we geen idee hoe dat werkt, en waar we die zin zouden kunnen vinden. Hoe en waar we de antwoorden kunnen vinden op de vraag waar we willen dat ons leven over gaat.

 

Áls we hiervoor al bij onszelf te rade gaan, lopen we ertegenaan dat we gewend zijn om alles met ons hoofd te bedenken. En dat werkt in dit geval niet.

 

Bezinning vinden we niet in ons hoofd. We vinden het als we stil worden en luisteren naar ons gevoel, naar ons hart, naar onze ziel. Naar die subtiele signalen uit ons diepste binnenste, die we vaak niet meer opmerken te midden van het lawaai en de drukte.

 

Wil jij graag meer zin en minder energievretende, overbodige ruis in je leven ervaren? Creëer dan meer ruimte voor bezinning. Laat de tv uit, besteed minder tijd aan mensen en activiteiten die vooral energie kosten, besteed eens wat minder tijd op social media, voor de spiegel of in winkels die overbodige troep verkopen, en zoek de stilte op.

 

Ga het bos in, een dagje alleen naar de sauna, op stilteretraite of maak een strandwandeling in je eentje. Laat je hoofd leeg worden, zodat je de stem van je hart weer kunt horen.

 

En vind je het moeilijk om op eigen houtje die rust en stilte te vinden? Dan nodig ik je uit om met me mee te lopen met mijn Brein in balans-wandelingen in het bos. Hierbij geef ik eenvoudige instructies die je helpen om het rumoer in je hoofd te laten verstillen, waardoor je weer bij jezelf kunt komen.

 

De eerste keer is gratis, en je bent van harte welkom.

Meer info vind je hier.

Reactie schrijven

Commentaren: 0