Ja maar HOE DAN?

Ik kreeg veel reacties op mijn vorige blog, waarin ik vertelde over een jonge vrouw die een hartaanval had gekregen. Waarna 'me-time' voor haar een andere invulling kreeg. 

 

Een blog over het belang van doen waar je ècht blij van wordt - wat vaak iets anders is dan we denken. 

 

Eén van die reacties was van een jonge vrouw die mij mailde met de vraag hoe ze dat toch praktisch voor elkaar zou kunnen krijgen: me-time. Zij voelde daar nauwelijks ruimte voor in haar leven. Ook op facebook zag ik zulke reacties.

 

Daarom een blog over de vraag: Ja maar, HOE DAN?

 

Het kortste antwoord op die vraag is: vereenvoudigen, bewuste keuzes maken, je niet te laten leiden door angst en het juiste moment grijpen.

 

Want we maken de dingen vaak heel ingewikkeld en verkrampt door:

 

- JA te zeggen tegen dingen die alleen maar ruis toevoegen aan ons leven,

 

- Door keuzes te maken met ons hoofd en daarbij ons hart buiten beschouwing te laten,

 

- Door braaf te luisteren naar die innerlijke criticus die ons toeschreeuwt dat we vooral moeten blijven doen wat we altijd al deden, want wie weet wat er anders gebeurt...

 

- En door de dingen niet op het juiste moment te doen, wat zoiets is als met een bootje de zee op willen gaan terwijl er net sterke stroming is. Je kunt erop vertrouwen dat er voor alles een juist moment is, waarop jouw natuurlijke ritme, of het universum of wat dan ook, met je meebeweegt. En als dat juiste moment niet komt, is dat een uitnodiging om nog eens eerlijk te overdenken hoe belangrijk iets ècht voor je is.

 

Maar achter dat korte antwoord gaat een uitgebreider antwoord schuil.

 

Want waar het hier vooral over gaat, is over de vraag of jij weet wie jij diep van binnen bent, en of je keuzes durft te maken die daarbij passen.

 

In mijn e-book schrijf ik hier uitgebreid over.

 

We leven vaak met allemaal ideeën, overtuigingen en vooronderstellingen die niet helemaal waar zijn. We hebben ze ooit ergens opgeduikeld, op momenten dat we kwetsbaar en afhankelijk waren, en afwijzing probeerden te voorkomen door ons aan te passen. Het zijn die vastgeroeste ideeën over onszelf en het leven die ons, nu we ouder zijn, niet meer dienen. Maar ondanks dat ze ons geluk in de weg staan, stellen we ze niet ter discussie, omdat ze zo vertrouwd aanvoelen, en omdat we bang zijn voor wat er gebeurt wanneer we die vastgeroeste ideeën loslaten.

 

Het vraagt veel lef om je eigen keuzes te maken en trouw te zijn aan jezelf, om NEE te zeggen als iedereen JA lijkt te zeggen, om te durven toegeven dat je op het verkeerde pad bent beland en te gaan uitvogelen waar JOUW pad zich ergens bevindt. 

 

Het vraagt ook bereidheid om eerst ongemak te verdragen, net zoals toen je leerde zwemmen of een vreemde taal leerde: in het begin moet je veel oefenen, voel je je soms onzeker en waren er misschien momenten waarop je dacht dat je het nooit zou leren. Maar als het goed is, ging dit ook spelenderwijs, was het ook leuk en avontuurlijk, en waren er momenten waarin je voelde dat je vooruit ging, dat je het onder de knie begon te krijgen.

 

Tot het niveau dat je vaardigheden voldoende waren om je drijvende te houden zonder zwembandjes, om je verstaanbaar te maken in het buitenland. Waarna de pret pas echt kon beginnen, je zelfvertrouwen steeds meer toenam en je er plezier in kreeg om je vaardigheden verder te ontwikkelen. Omdat het je zoveel oplevert.

 

Het begint allemaal met het besluit dat het op deze manier genoeg is geweest. Dat je er klaar voor bent om te gaan leren hoe je weer voor jezelf en je eigen behoeften en verlangens te kiezen. Omdat je voelt dat je dat onechte, harde leven zonder flow, inspiratie en overvloedig plezier niet langer meer wilt. Omdat je leven daarvoor te kort en te kostbaar is, omdat je meer wilt genieten, omdat je met meer aandacht bij je geliefden en kinderen aanwezig wilt zijn, of om wat voor reden dan ook.

 

Pas als jij ten diepste kunt voelen dat je dat punt hebt bereikt, dán pas ben je bereid om het ongemak te verdragen en sta je open voor verandering.

 

En dan blijkt er veel meer mogelijk te zijn dan je dacht. Echt. Waar.

 

Het praktische antwoord op de vraag HOE DAN heb ik dus helaas niet. Ik zou je kunnen vertellen hoe ik het zelf heb gedaan, en ik zou je adviezen kunnen geven voor jouw unieke situatie. Maar alleen JIJ bezit de antwoorden die je zoekt. Alleen JIJ weet wie je diep van binnen bent en waar je naar verlangt. Alleen JIJ hebt de wijsheid om het onderscheid te maken tussen wat jouw geluk wel en niet (meer) dient.

 

Wel kan ik een stukje met je meelopen en je helpen om de antwoorden in jezelf te vinden. En dat doe ik heel graag.

 

Wat roept dit stuk bij je op? Wil je het hieronder met me delen? Dankjewel!

 

Gerelateerd: Marie-Kondo je leven voor meer flow.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0