Is jouw me-time wel èchte me-time?

Vandaag las ik een interview met een vrouw van begin 40 jaar die een hartaanval had gehad.

 

Nadat ze jarenlang 80 uur in de week werkte.

 

Die hartaanval leidde bij haar tot een proces van bewustwording, en één van de dingen die ze daarover vertelde, vond ik heel interessant èn herkenbaar.

 

Ze vertelde dat ze altijd had gedacht dat ze voldoende ontspande, door bijvoorbeeld te sporten en met vriendinnen af te spreken. Maar gaandeweg realiseerde ze zich dat ze na zulke 'ontspannende' bezigheden meestal hartstikke moe was.

 

Ze bleek introverter dan ze dacht, en kreeg veel meer energie van gewoon in haar eentje in de natuur zijn en de stilte op te zoeken.

 

Mij heeft het ook jaren gekost voordat ik durfde toe te geven aan wat ik echt het allerliefst deed: in mijn eentje een boek lezen, mijmeren of in de natuur wandelen. Don't get me wrong: ik ben best sociaal en hou van een goed gesprek, maar ècht opladen doe ik in mijn eentje. Dat zijn de momenten dat ik ten diepste ontspan, me verwonder, me geïnspireerd voel. Inzichten en creatieve ideeën krijg. Momenten waarop ik een allesdoordringende vreugde en dankbaarheid voel en ga bruisen van energie.

 

Ik vind deze èchte me-time zó wezenlijk belangrijk, dat ik het actief organiseer en pak, ook als er nog 1000 dingen gedaan moeten worden. Ik voel me daar niet mee ongemakkelijk bij. 'F*ck it', denk ik dan vaak.

 

De laatste tijd neem ik zulke momenten zelfs vaak aan het begin van de dag, zodat ik er de hele dag profijt van heb. Nog voordat ik ook maar íets 'nuttigs' heb gedaan, laat ik eerst eens een uurtje de hele boel de boel: f*ck it.

 

Het voelt soms als een daad van verzet, en dat is het misschien ook. Verzet tegen de cultuur van altijd maar moeten en nastreven. Verzet tegen het idee dat het egoïstisch is, ook.

 

Want als ik één ding door ervaring heb geleerd, is dat ik na zulke me-time een ander mens ben. Geduldiger, flexibeler, liefdevoller, creatiever, empathischer en meer gefocust. En zelfs productiever. Alles gaat makkelijker en wordt leuker.

 

Hoe zit dat met jou?

 

Wees eens eerlijk: is jouw me-time wel ECHTE me-time? Weet jij van jezelf op welke momenten je ECHT oplaadt? Van welke bezigheden jouw hart gaat zingen, je huid gaat stralen, je ogen gaan glanzen?

 

Hoe vaak 'neem' je zulke momenten?

 

Welke gedachten of overtuigingen staan je in de weg om zulke momenten meer prioriteit te geven in je leven?

 

Wil je dat hieronder met me delen?

Reactie schrijven

Commentaren: 0