Marie-Kondo je leven voor meer flow

Ken je dat gevoel van een overvolle kledingkast?

 

Je wilt 's morgens iets leuks aantrekken, maar als je de deur van je kledingkast opentrekt, zakt de moed je in de schoenen. Er is te veel keuze, en allerlei kleding waarop je bent uitgekeken/die niet meer van dit seizoen zijn/ die niet meer passen, liggen tussen kleding waarin je je fris, fruitig en klaar voor de dag voelt, die je gedurende de dag net wat meer energie geeft, een betere houding, een beter gevoel over jezelf. Waarin je je speels en frivool voelt, en misschien wel sexy.

 

Maar omdat je geen zin/tijd hebt om je kledingkast uit te mesten, pak je steeds wat bovenaan ligt, en dat is wat je de afgelopen tijd meestal draagt. Daarmee voel je je saai en gewoontjes, en elke keer dat je die overvolle kast weer ziet, word je niet vrolijker. En zo modder je een beetje voort tot je, misschien weken of maanden later, misschien eens je kledingkast gaat uitmesten. Weken of maanden van negatieve energie, wat positieve energie had kunnen zijn als je wat sneller de koe bij de horens zou hebben gevat. 

 

De meesten van ons hebben in hun leven heel veel overvolle kasten. Zowel letterlijk als figuurlijk. Ons leven is stampvol met dingen waar we moe van worden in plaats van energiek. Die ruimte innemen zonder iets toe te voegen aan ons leven. Die ons het gevoel geven dat we continu achter de feiten aanlopen, die onze aandacht versnipperen, en ons belemmeren om ons te focussen op wat we leuk en interessant vinden. Wat ons vrolijk en frivool maakt.

 

Materiële spullen springen het meest in het oog, vandaar het succes van Marie Kondo. Maar ga eens na hoe het zit met je gewoontes, afspraken, activiteiten waar je geen plezier meer uithaalt, projecten waar je niets meer mee doet, dingen die niet handig georganiseerd zijn, obstakels die uit de weg geruimd kunnen worden. Ze verhinderen de flow, de feng shui van je leven.

 

Als je de tijd neemt om eens met die blik door je leven te gaan, zul je steeds meer van dat soort dingen zien. Je zult er versteld van staan hoeveel ruis je op die manier in je leven creëert. En hoeveel positieve energie je ervoor terugkrijgt als je je leven eens onder handen neemt zoals Marie Kondo met een kledingkast aan de haal gaat. Energie die je voortaan kunt gebruiken om zinvoller dingen te gaan doen, dingen die je het gevoel geven dat je leeft, je ontwikkelt, geniet.

 

Om je op ideeën te brengen geef ik je een paar voorbeelden uit mijn eigen leven. Bedenk dat het niet zozeer gaat om tijd die je uitspaart met het uitmesten van je leven, maar om uitgespaarde energie.

Die kostbare energie van het voorste gedeelte van ons brein, dat overzicht en focus probeert te houden, en onze aandacht gericht probeert te houden op wat we echt belangrijk vinden, maar dat steken moet laten vallen als er teveel dingen zijn die onze aandacht vragen.

 

  • Thuis hebben wij een bar waarop allerlei frutsels werden neergelegd waar mijn vriend of ik nog iets mee moesten: geboortekaartjes, notitieblaadjes, post die we net hadden geopend, magazines die we nog wilden lezen. Bovenop lagen altijd onze sleutels/portemonnee/telefoon en vaak ook hondenpoepzakjes. We liepen wel 10 keer per dag langs al die spullen, altijd op momenten dat we er niets mee deden, maar waarop we wel vaak dachten: o ja, ik moet nog... Sinds ik heb bedacht om die hoopjes te verplaatsen naar twee mandjes in de kast (één voor mij, één voor mijn vriend), en op de bar alleen een paar mooie planten te zetten, is het toch weer een stukje rustiger in mijn hoofd. Dat mandje pakken we er nu bij op het moment dat we iets met de inhoud gaan doen.

  • Ik hou van een groene tuin met allerlei eetbare dingen erin, maar ik heb geen zin/tijd om regelmatig onkruid te wieden, en ik wil ook geen tuin vol onkruid. Als oplossing heb ik bodembedekkers in de vorm van houtsnippers, mulch en/of kruipende planten. Het is nog beter voor de bodem ook, en ik kan elke dag van de tuin genieten zonder steeds te denken dat ik hoognodig weer eens onkruid moet wieden.

  • Op mijn telefoon heb ik alleen apps staan die ik daadwerkelijk gebruik. De apps die ik dagelijks gebruik staan op het beginscherm, alle anderen staan op een volgend scherm. Bovendien zorg ik dat ik geen geluidjes krijg van meldingen, en ik leg mijn telefoon regelmatig een tijd in het mandje in de kast, zodat het weer een gebruiksvoorwerp wordt in plaats van een verlengstuk van mezelf dat veel te veel aandacht en ruimte in beslag neemt.

  • Als ik met mijn zoontje naar school wandel, neem ik altijd een iets langere, maar rustige weg. Zo vermijd we het lawaai en de drukte van alle andere ouders en kinderen en hun auto's en fietsen. In plaats daarvan geniet ik van de tuinen, de bomen, het geluid van de vogels, het handje van mijn zoon in mijn hand. Als ik weer thuiskom, kan ik met een leeg, kalm hoofd aan de dag beginnen.

 

Wat zijn de dingen die onnodig ruis creëren in jouw leven?

Waar je elke dag weer mee akkoord gaat, omdat je niet een structurele oplossing bedenkt om je leven overzichtelijker, beter georganiseerd en flowvriendelijk te maken?

 

Ga er eens voor zitten, al is het maar een half uurtje. Schrijf alles op wat je kunt bedenken, en maak een plan om de dingen één voor één aan te pakken. Bedenk dat je de tijd en energie die je er nu aan besteedt, straks in veelvoud terugkrijgt. 

 

Ga je aan de slag gaat met het Marie-Kondoën van je leven? Of heb je andere ideeën om je leven te vereenvoudigen? Ik zou het leuk vinden als je het me laat weten!

(O ja: bedenk: kleine stapjes hebben op de lange termijn meer kans van slagen en daarom meer resultaat dan grote projecten!)

 

Met dank aan Laura van Lee voor de inspiratie voor dit stuk. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0