Wat je nodig hebt om te kunnen groeien

Sommige planten groeien alleen op zure grond, andere planten groeien op alle gronden. En allemaal hebben ze water en zonlicht nodig.

 

Nee, dit is geen les over tuinieren. Het is een metafoor die bij me opkwam, waarvan ik vind dat hij heel goed werkt om iets duidelijk te maken. Iets dat me aan het hart gaat. Iets waar ik zo veel mensen mee zie worstelen.

 

Want zoals planten bepaalde omstandigheden nodig hebben om te kunnen groeien en bloeien, zo werkt het ook voor mensen. In de basis hebben we allemaal veiligheid en geborgenheid nodig om te kunnen groeien. Maar we hebben net zo goed ieder onze specifieke omstandigheden nodig om ons optimaal te kunnen ontplooien, zodat we tot bloei kunnen komen.

 

Voor ons mensen is dat een proces van zoeken en vinden, van kiezen en loslaten, met als leidraad: ons gevoel. Ons gevoel dat ons vertelt wat we willen, welke kant we op moeten. En hoe beter we voelen wat we willen, hoe meer we groeien, en hoe sneller het moment komt dat we kunnen gaan genieten van onze bloei: het gevoel dat ons leven zin heeft. Dat we iets zinvols bijdragen aan het grote geheel. 

 

Maar weet jij wel van jezelf onder welke omstandigheden jij het beste groeit?

 

Ik noem een paar voorbeelden, en doe jezelf een plezier door ze eerlijk te beantwoorden... ;-)

Soms geeft je hoofd namelijk een ander antwoord dan je diep van binnen voelt...

 

Gedij jij goed bij rust en regelmaat, of beter bij de nodige actie en onvoorspelbaarheid?

Gedij jij goed achter een computerscherm, of ben je liever buiten?

Krijg jij meer energie van praten of van luisteren?

Presteer jij beter als je 10 dingen tegelijk gaande hebt in je leven, of focus je je liever in alle rust op één ding tegelijk?

Ben jij iemand die het beste werk levert als hij zijn eigen ding kan doen, of heb je anderen nodig om in beweging te komen?

Wil jij de dingen liefst op je eigen manier doen en ben je een beetje eigenwijs, of heb je liever dat voor jou bepaald wordt wat je moet doen, en hoe? 

 

Vraag je nu eens af hoe goed de omstandigheden in jouw leven overeen komen met die waarin jij goed gedijt?

Voel jij je meestal als een vis in het water, helemaal in je element, of wringt het regelmatig?

En als het wringt, wat doe je dan?

Geef jij jezelf dan wel eens toestemming om de omstandigheden aan te passen aan jouw wensen en behoeften, in plaats van dat je jezelf aanpast aan de omstandigheden?

 

Veel vrouwen die ik spreek doen voortdurend dat laatste. It takes one to know one...

 

Vaak blijven we hangen in, of gaan we mee met, omstandigheden die onze groei belemmeren. Omdat we niet beter weten, ook al weet ons gevoel dat wel. Als we al opmerken dat iets spanning oplevert, besteden we er niet te veel aandacht aan. We zijn gewend aan die spanning. We zijn eraan gewend om ons aan te passen. Maar eigenlijk laten we onszelf op die momenten in de steek. Met als resultaat, vroeg of laat: vermoeidheid, onrust en gevoelens van leegte of somberheid.

 

Wanneer we vaak in omstandigheden verkeren die niet passen bij hoe we 'gebakken' zijn, hebben we stress. Er gaat te veel energie verloren aan het aanpassen aan de omstandigheden. En door die verspilling van onze energie, komen we niet tot bloei. We modderen wat aan. Zoals een plant die te weinig voedsel krijgt: met slappe, gele bladeren, hangend, futloos. Bloeien? No way

 

Waar dieren heel goed weten wat ze nodig hebben en flexibel en intelligent genoeg zijn om hun optimale omstandigheden op te zoeken (water, voedsel, schaduw, de kudde), hebben wij mensen het er een stuk moeilijker mee. We zitten vast aan een huis, een baan, verwachtingen, uitgavenpatronen, gewoontepatronen, sociale druk, onbewuste angsten, en beren op de weg. Het liefst blijven we waar we zitten, in onze comfortzone. We zijn vergeten wat we het liefst zouden willen, durven er niet over na te denken uit angst voor mogelijke conclusies, of zeggen tegen onszelf dat we egoïstisch zijn als we ons daarmee bezig houden.

 

Maar net zoals dieren, planten en bomen hebben wij mensen ook een natuurlijke drang om ons te blijven ontwikkelen. Om de beste versie van onszelf te worden. Om ons krachtig te voelen, te bloeien, dingen te doen die we belangrijk vinden. Om vervolgens ook het beste van onszelf te kunnen geven aan de wereld om ons heen.

 

Natuurlijk is niet alles mogelijk in het leven en moeten we ons tot op zekere hoogte aanpassen aan anderen en aan onze omstandigheden. Maar niet weten welke omstandigheden je nodig hebt om te groeien, is een beetje als op reis gaan zonder kaart en kompas. Je moet maar net mazzel hebben en precies tegenkomen wat je wilt en nodig hebt: water, voedsel, onderdak, een benzinestation, dat mooie uitzicht. 

 

Mèt kaart en kompas kun je een route uitstippelen zodat de kans groter wordt dat je vindt wat je zoekt.

 

Weet jij bij welke omstandigheden je je het prettigst voelt? En onderneem je ook actief actie om die omstandigheden te creëren? Of laat je je meevoeren met de waan van alledag, en met wat 'andere mensen' - die niet zo zijn gebakken als jij- doen?

 

Als je niet zo goed weet bij welke omstandigheden je optimaal gedijt, stel jezelf dan eens de vragen:

Hoe zou jouw leven eruit zien als het helemaal zou passen bij wie jij diep van binnen bent?

Wat zou je gaan doen wat je nu nog niet doet?

Wat zou je niet meer doen, wat je nu nog wel doet?

 

Het kan zijn dat je door deze vragen ontdekt dat er een flinke kloof zit tussen jouw huidige en je 'ideale' leven. Dan is er vaak een (sluimerend) verlangen om dingen in je leven te veranderen. Wanneer dat verlangen maar groot genoeg wordt, ontstaat er energie om daadwerkelijk dingen aan te pakken. Vaak blijkt er dan veel meer mogelijk te zijn dan je dacht. En denk je achteraf: had ik dit maar eerder gedaan! 

 

Dat verlangen is dus goud waard. Stop het niet weg, maar koester het, en maak er regelmatig contact mee. Het vormt de motor achter jouw groei.

 

PS: Ben jij er klaar voor om met dat verlangen aan de slag te gaan? In een coachingstraject van vijf sessies help ik je om concrete, effectieve stappen te zetten in de richting van jouw ideale leven. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0