'Zij verstond de kunst om van de bloemen van het leven een boeket te maken'

Op een begraafplaats waar ik wel eens kom, staat de meest inspirerende grafsteen die ik ooit heb gezien.

 

Het is een grafsteen van een echtpaar. Zij ligt rechts begraven, hij links.

 

Op haar kant van de grafsteen staat haar foto, met een bos zelfgeplukte bloemen in de hand, lachend in het zonlicht, te midden van een veld vol bloemen, De tekst erbij is iets in deze trant: 'zij verstond de kunst om van de bloemen van het leven een boeket te maken'.

 

Als ik die foto en de tekst tot me laat doordringen, voel ik bijna het gemis van die kinderen, en de bewondering voor hun moeder. Ik stel me zo voor wat voor een fijne, warme en wijze moeder ze was, en hoe haar levenswijsheid een beetje voortleeft in haar kinderen.

 

Op de linkerkant van de grafsteen staat geen foto. Alleen een korte tekst: 'Zijn leven was werken'. De schraalheid en kilte van die tekst raken me elke keer weer. Het was misschien een hele lieve man, maar die kinderen lijken daar toch niet zo veel van te hebben gemerkt als je het mij vraagt. Want die man was er nooit.

 

Zíjn levenswijsheid hebben ze niet meegekregen, behalve dan misschien de boodschap dat er gewerkt moet worden, en dat dat werken belangrijker is dan leuke dingen doen zoals bloemen plukken in de zon.

 

Ik zeg het even recht voor zijn raap, niet schrikken: er komt een dag dat er wordt nagedacht over de tekst op jouw gedenksteen. In plaats van daar somber over te worden, kun je je erdoor laten inspireren. Wat zou je willen dat er op komt te staan? Hoe wil je dat je kinderen of vrienden aan je terugdenken?

 

Tuurlijk, we hebben nog zeeën van tijd... Maar tegelijkertijd merk je hoe de tijd vliegt. Het leven raast maar door, er is zo veel te doen. We schrikken als we horen dat iemand in onze omgeving ernstig ziek is geworden. Als wij maar niet ook...

 

We kunnen niets veranderen aan de tijd die voorbij raast. Wel kunnen we ervoor zorgen dat we die kostbare tijd optimaal besteden.

 

Vraag je eens af: doe jij in je leven voornamelijk dingen waar je blij en gelukkig van wordt? Maak jij bewuste keuzes hoe en waaraan je je tijd besteedt? Ben jij tevreden over je leven, en kun je moeiteloos opnoemen waar je een blij en voldaan gevoel van krijgt?

 

Of ben je – zoals ikzelf vroeger – maar wat aan het aansukkelen in je leven? Maak je je druk om dingen die niet echt belangrijk zijn? Dood jij je tijd op je smartphone of voor de tv, omdat je niets beters kunt bedenken? Of omdat je te moe bent nadat je je de hele dag hebt aangepast aan je eigen en andermans verwachtingen? Denkend dat jouw tijd nog wel gaat komen? Later...

 

Wacht niet tot het te laat is. Gewoon, omdat het zo zonde zou zijn van je leven. Je hebt maar één leven en het is kostbaar en kort. Leef je tijd.

 

Het is mijn passie om mensen te helpen voluit te gaan leven. Vol inspiratie, voldoening en geluk, óók als het tegenzit. Zodat ze, als hun tijd is gekomen, kunnen zeggen dat ze hebben geleefd.

 

Raakt dit een gevoelige snaar bij jou? Zou je ook wel wat meer willen léven? Misschien is mijn coaching dan iets voor jou. In maar 5 sessies krijg jij helder wat er voor jou toe doet en hoe je daarvoor in je leven meer ruimte kunt creëren. Ik ga graag met je aan de slag.

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0