De vier manieren om te veranderen

Wanneer je iets wezenlijks anders wilt in je leven, zul je hebben gemerkt dat dat niet zomaar gaat.

 

Ons brein houdt namelijk niet van verandering. Het is geworden zoals het nu is, onder invloed van jaren- en zelfs eeuwenlange ervaringen. Want zelfs de ervaringen van onze voorouders zitten, via onze genen, in ons opgeslagen.

 

Die ingesleten patronen veranderen niet zomaar wanneer jij bedenkt dat het vanaf nu anders moet. Helaas pindakaas... :-/

 

Daarom is het handig om te weten wat wèl werkt.

 

Eigenlijk zijn er vier manieren om wezenlijk te veranderen. Ik zal ze hieronder bespreken.

 

1. Door een heftige gebeurtenis

En dat kan zowel positief als negatief zijn. Denk maar aan zoiets als een kind krijgen, of te horen krijgen dat je ernstig ziek bent. Door de emotionele opschudding en onzekerheid die zulke gebeurtenissen kunnen veroorzaken, sta je meer open voor verandering. Terwijl je zoekt naar nieuwe zekerheden, is daar ruimte voor nieuwe kennis, mogelijkheden of inzichten.

 

Maar zulke heftige gebeurtenissen heb je meestal niet in de hand. En omdat ze per definitie stressvol zijn, zit je er waarschijnlijk ook niet op te wachten.

 

2. Door een krachtig moment van bewustwording.

Soms gaat dat samen met het vorige punt, maar niet altijd. Bewustwording is meestal een heel geleidelijk ontwikkelend proces, waarbij soms ineens 'een kwartje valt' door een bepaalde ervaring.

 

Kenmerkend van zulke momenten is dat er een wezenlijke verschuiving plaatsvindt van hoe je naar de wereld kijkt. Je ziet dat de oude manier waarop je naar de wereld keek, niet meer klopt, en je begrijpt dat er een -voor jou- meer kloppende manier is om naar diezelfde werkelijkheid te kijken.

 

Ook zo'n moment van bewustwording kun je helaas niet afdwingen. Je kunt bovendien op voorhand niet weten wat er de aanleiding voor zal blijken te zijn. Het is alsof die momenten jóu opzoeken, wanneer je ervoor open staat, en altijd pas nadat je de juiste voorbereidingen hebt getroffen.

 

Je kent misschien wel de ervaring dat iemand jou een inzicht probeert bij te brengen, maar dat dat gewoon niet aankomt. Dat is omdat het zo gewoon niet werkt. Het juiste moment (de Grieken noemden dit kairos, het alternatief voor chronos: de kloktijd) is een bijzonder verschijnsel, maar daarover later misschien meer.

 

3. Door je langdurig op een probleem te focussen.

Deze ken je misschien wel, omdat je een tijdje een dieet volgde of probeerde te stoppen met een slechte gewoonte. Het lastige van deze manier is, dat je het dus moet opnemen tegen die oerkracht van je brein.

 

Zonder de sterke motivatie die voortkomt uit zo'n heftige gebeurtenis of moment van bewustwording, is dit een ware krachtmeting, waarbij vooral het voorste gedeelte van je brein (je prefrontale kwab) overuren moet draaien.

 

En die prefrontale kwab is helaas nogal gevoelig voor stress. Je raadt het al: als het even tegenzit, of als je moe bent, ziet je oerbrein een schone kans om je onderuit te halen, en zul je weer opnieuw je krachten moeten verzamelen. Nu met een faalervaring op zak. Bah.

 

Daarom modderen de meeste mensen jarenlang aan in de strijd om een betere versie van zichzelf te worden. Steeds weer verslapt hun motivatie of focus, weten ze niet op welk aspect van het probleem ze eigenlijk precies moeten focussen, of hebben ze geen goed plan voor de moeilijke momenten.

 

En dan zitten er ook nog vaak onbewuste overtuigingen in de weg, die ze niet kunnen tackelen omdat ze -inderdaad- onbewust zijn.

 

Maar wat werkt dan wel?

 

Ik moet wel eens denken aan de verbouwing van ons huis een paar jaar geleden. Daarvoor hadden we een aannemer die precies van de hoed en de rand wist. Gelukkig maar, anders zaten we waarschijnlijk nu nog steeds in die puinzooi van toen. Ook bij het opstarten van mijn bedrijf heb ik hulp ingeschakeld van een businesscoach. Omdat ik wel weet hoe ik mensen moet helpen, maar nooit heb leren ondernemen. En weet je, om nu mijn cliënten te kunnen helpen heb ik jaren terug ook de hulp moeten inschakelen van wijze mensen.

 

4. Want dat is de vierde manier: gebruik maken van de wijsheid van anderen. Wij mensen zijn gemaakt om te leren van anderen. We kúnnen wel zelf het wiel uitvinden, maar het duurt een eeuwigheid. We kijken liever de kunst af van anderen.

 

In de jager-verzamelaartijd gingen we daarom met onze problemen naar de wijze stamoudste.

 

In de huidige tijd gaan we daarvoor naar coaches en therapeuten. Die al eerder met het bijltje hebben gehakt, en de kennis en ervaring hebben om te weten om welke zaken het draait. Die jou inspireren en helpen focussen. Die je liefdevol bijstaan als het pijnlijk wordt of tegenzit. Zodat je het niet alleen hoeft te doen.

 

Dus worstel jij met het feit dat je niet goed weet wat je met je leven wilt? Vraag je dan eens af hoe lang je nog wilt blijven doorploeteren. Hoeveel tijd van je kostbare leven wil je hier nog aan verspillen?

 

Als ik terugkijk op de jaren dat ik zelf aan het zoeken was naar wijsheid, heb ik het meest gehad aan moeder worden, mindfulnesstraining, het boek dat mijn leven veranderde (later meer daarover) en de hulp van een wijze vrouw die bereid was om een tijdje liefdevol met me mee te lopen zonder me te vertellen wat ik moest doen. Ze wist hoe ze mij in de gelegenheid moest stellen om mijn eigen wijsheid terug te vinden. Ik ben haar daar nog altijd dankbaar voor.

 

In deze complexe wereld kunnen we eigenlijk allemaal wel een coach of therapeut gebruiken. Dat is een kwestie van verstandige zelfzorg, en niet van zwakte (zijn er nog mensen die dat denken eigenlijk?).

 

Ben jij eraan toe om de wijsheid van anderen in te schakelen? Dan kun je bijvoorbeeld eens gebruikmaken van mijn gratis coachingssessies. Ik geef mijn wijsheid met alle liefde aan jou door.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 2
 • #1

  Anne (zondag, 02 juni 2019 18:00)

  Mooi geschreven weer, het is zo waar. We kunnen van elkaar leren en we hoeven het niet alleen te doen. Het leven...leven !
  En ik herken de ingrijpende gebeurtenis en de vanzelfsprekendheid in mij om dingen te veranderen. Gek eigenlijk hoe dat zo vanzelf ging. En hoe meer ik het leven waardeer sinds de diagnose. Tot schrijfs, liefs Anne

 • #2

  Carmen (zondag, 02 juni 2019 20:03)

  Dankjewel! Wat fijn dat je het leven nu meer waardeert. En hopelijk heb je ook ervaren dat je het inderdaad niet alleen hoeft te doen! Tot schrijfs!